neljapäev, 29. märts 2012

Aegna saar Euroopa Rohelise Pealinna projekti keskmesse

Kunagise Tallinna linnapea ja tänase Riigikogu aseesimehe Jüri Ratase Euroopa Rohelise Pealinna idee on Euroopa Liidus saanud toetuse nii ühiskondlikul kui ka kõrgel Euroopa Liidu juhtkonna tasemel.
Tallinna algatusel loodud Euroopa Rohelise Pealinna tiitlit kandis meie naaber Stockholm 2010. aastal, 2011. aastal oli selleks Saksamaa linn Hamburg, 2012. aastal Põhja-Hispaania linn Vitoria-Gasteiz ning 2013.aastal Prantsusmaa elanike arvult kuues linn Nantes.
Tallinn saab Euroopa Rohelise Pealinna tiitli 2018.aastal.
Aastaid seisev, väga väikeste arengutega saar Tallinna lahel peaks lõpuks ometi tormiliselt arenema hakkama. Kuna siis kui mitte aastaks 2018, mil Tallinna ise saab Euroopa Rohelise pealinna tiitli.
Tallinna linnavolikogu liikmena teen ettepaneku Tallinna linnavalitsusele tõsiselt kaaluda võimalust ja ideed Tallinna linnale kuuluv Aegna saar projekteerida ökosaareks Wighti saare eeskujul.
Selle eesmärgil realiseerimiseks võiks koostöös Viimsi vallaga ehitada välja väike sild-tamm Aegna saarele, et saar saaks edukamalt areneda.
Aegna saarel võiks saada ka Euroopa Rohelise Pealinna projekti keskuseks, mis võiks ka traditsiooniliselt välja kuulutada edaspidi ka Euroopa Rohelise Pealinna tiitlite kandjad, seal võiks asuda muuseum, mis on pühendatud Euroopa Roheliste Pealinna ideele. Rahastamise osas võiks õla alla panna Euroopa struktuurifondid.
Aegna saare Euroopa Rohelise Pealinna Tallinna projekti keskuseks valmistumisega võiks tegelema hakkama juba sel aastal.