teisipäev, 9. detsember 2008

Aleksiuse testamenti ei ole!

Suri suur eestlane. Täna, 9.detsembril saadetakse viimasele teekonnale Moskvas, 5 detsembril, Peredelkinos meie seast lahkunud Eesti Vabariigi õigusjärgne kodanik, Moskva ja kogu Venemaa patriarh Aleksius II. Eesti presidenti Moskvas ei ole. Aga oleks võinud olla. Vist ainukese Eesti õigeusklikkuna on Eesti riiki Moskvas esindamas Urmas Paet?
Mõtlema peab ka lahkunud patriarhi mälestuse jäädvustamisele. Uue Lasnamäe kiriku võiks nimetada püha Aleksius II nimega. Tema nimeline väljak seal olema saab.

Eile teatas Moskva patriarhaat, et Aleksius ei jätnud testamenti. Seega varasemad teated, et justkui oleks ta oma testamendis palunud end matta Moskvasse, ei vasta tõele. Muide patriarhi kohusetäitja, metropoliit Kirill kukkus täna Moskvas, ümber Aleksiuse sarga kõndides kokku...

Olen arvanud ka varem, et Aleksei Rüdigeri viimseks puhkepaigaks peaks olema siiski tema kodumaa, Eesti. Pole saladus avalikkusele tema soov olla maetud Kuremäe kloostrisse. Kahjuks on Venemaal kujunemas traditsiooniks, et lahkunute viimaste soovidega ei arvestata. Ka Lenin soovis, et pärast tema surma maetaks ta ema kõrvale Peterburgi. Selles asemel püsitati Stalini poolt Kremli Punasele väljakule koletu mausoleum lagunematu Iljitšiga.

2003. aastal oli mul suur õnn kohtuda ja vestelda patriarhiga Tallinnas uue kiriku asukoha õnnistamisel Lasnamäel. See oli kahe muukeelse eestlase vestlus ehtsas eesti keeles. Kõrval seisid Eesti Vene Õigeusu Kiriku pea Kornelius ja tänane patriarhi kohusetäitja metropoliit Kirill, viimane loomulikult kahe eestlase jutust tuhkagi aru ei saanud, kuigi võib-olla oleks tahtnud. Ilmselt Aleksius II tegi nii meelega...

Aleksius II rääkis mulle oma eluloost olulisi hetki, ka seda et tal on kehv tervis ja ta on saanud mitu infarkti ning kindlat soovi olla maetatud kodumaale Eestis. Ning ta õnnistas mind tegevusele eesti ühiskonna heaks. Aleksei Rüdiger on sama suur Eesti poeg kui Lennart Meri. Ta on seesama muukeelne eestlane, kes mõjutas kogu maailma protsesse. Puhka rahus eesti suurmees.