neljapäev, 20. september 2007

Nord Streami gaasitrassi korraldajad võiks Estonia üles tõsta.

Neliteist aastat on olnud piisavalt pikk aeg, et tõde toimunu kohta avalikkuse ette tuua. Erinevad versioonid toimunu kohta on vastukäivad, tõde ei toonud lähemale ka riigi uurimiskomisjoni lõppraport ega hilisemad ametlikud selgitused. Ligi tuhande inimese hukkumine ei saa jääda tänapäeva Euroopa Liidu ühiskonnas lõputult saladuselooriga kaetuks. Pigem on päevavalgele tulnud uusi fakte, mis lükkavad varem teadaoleva kindlalt ümber.

Teade, et Riigikogus ebaõnnestus Estonia uurimiskomisjoni moodustamine, parvlaeva uppumise põhjuste ja sellega seotud asjaolude väljaselgitamiseks, on kahetsusväärne. Samas usun, et järgmine võimukoalitsioon saab hakkama "Estonia" ülestõstmisega.

Täna arvan poliitikuna, et Rootsi, Soome ja Eesti valitsused peaks lisatingimusena gaasitrassi ehitamise loa andmisel, seadma Nord Streami ja gaasitrassi rajajatele 1994.aasta septembris Läänemeres uppunud parvlaeva Estonia ülestõstmise. See oleks igati asjakohane, loogiline ja ka tehniliselt võimalik samm, mis on suurepärane võimalus parandada rahvusvahelisi suhteid regioonis, eeskätt Eesti, Euroopa Liidu ja Venemaa vahel.