kolmapäev, 12. september 2007

„Mantlipärija” ruulib ja kasiinookupatsioon toimub edasi!

Esimene negatiivne kasiinodega seotud signaal ilmus avalikkuse ette mitu aastat tagasi, kui Kultuurkapitali hasartsõltlasest juht mängis maha kaheksa miljonit krooni riigi raha. Siis arvas avalikkus, et tegemist on erakordse juhtumiga – kultuuriminister astus tagasi ja sõltlane pandi vangi. Täna avastame, et hasartmängusõltlased on kõikjal meie ümber ja varsti avastate te hasartmängureid oma sugulaste, sõprade, kolleegide, tuttavate ja naabrite hulgast, kes tulevad hullumeelse inimese pilguga järjekordselt raha laenama. See tähendab, et kasiinoepideemia võtab katastroofilised mõõtmed.

Kasiinod on olnud maailmas sadu aastaid, seda käsukorras keelata ei saa ja sellel pole mõtetki. Aga oleme ausad - täna ei pakuta Eestis kasiinodes kvaliteeti, usaldust ega meelelahutust. Samas antud hasartmängurluse näol on tegemist ohuga meie ühiskonna turvalisusele. Mängupõrgud müüvad sarnaselt näiteks pankadele tegelikult usaldust ja kvaliteeti. Näiteks on kasiinod suurte rahade ootuses ehitatud otse elumajade keskele, sageli endiste tapeedipoodide asemele või elamute keldriruumidesse.

Miks me räägime kasiinoäri kontrolli alla võtmisest? Hasartmängude teema on nagu ruletilaud – see kütab kirgi ja ärgitab emotsioone. Tekivad küsimused. Kes ravib praegugi laieneva äriettevõtluse tagajärgi? Surmateated ajalehtede esikaanel on selle teema kõige valusam väljendus. Selle kõrval jäävad vastuseta küsimused, kelle rahadest ravitakse mängusõltlasi või kes maksab kinni sõltlase lähedase psühholoogiteenused? Erinevad arvamused ja üle maailma kogutud faktid annavad julgust arvata, et viimane aeg selleks, et kasiinoäri tõsiselt kontrolli alla võtta!

Eesti Kasiinovastaste www.riigikasiino.com poolt käivitatud kampaaniate järel käivitus ühiskonnas terav diskussioon. Erinevate erakondade esindajad, tuhanded inimesed ja ka massimeedia esindajad on leidnud, et kasiinoäri täna ohustab ühiskonna turvalisust. Sellega tunnistatakse ka tegelikult kasiinoepideemia mastaapsust.

Eesti Kasiinovastased tegutsevad edasi!