kolmapäev, 6. märts 2013

Chavez suri, aga Männil elab


Venetsueela on Eestile olnud oluline. Seal tegid suuri tegusid Eesti multimiljonärid Albert Tattar, Harry Männil ja Arnold Orav. Tattar oli Venetsueela suurtöösturite nõukogu liider aastakümneid. See oli põhjus, miks Brežnev saatis Venetsueelasse suursaadikuks Vaino Väljase, lootes et Väljasel õnnestub eestlaste abiga ümberrääkida Venetsueela valitsus murdmaks Kuuba naftablokaadi.
Kuldne trio Tattar, Orav, Männil panid aluse kaasaegsele Venetsueela majandusele, avasid ta Ameerika Ühendriikidele ning nende investeeringutele. Vaino Väljase trikk Venetsueela naftaga pani aluse Kuuba ja Venetsueela erisuhtele, mis puhkes eriti õide Chaveze ajal.
Muide, Chavez kaitses ka Männilit suisa armukadedalt, kui ameerika juudid püüdsid Malta ordu rüütlit igasugu asjades süüdistada.
Venetsueela on kaugel, aga eestlased on kõikjal. Ja kõikjal on nad tegemas enneolematuid imetegusid. Chavez oleks võib-olla pääsenud. Vigala Sass ja Vormsi Enn oleks ehk aidanud. Kahjuks on vanad Venetsueela eestlased läinud manalateed, ega saanud enam Chavezit hea nõuga aidata. Ennast aga suutsid nad aidata, ja Harry Männil ning Albert Tattar elaks justkui praegu meie keskel.