kolmapäev, 7. november 2012

Skulptuuri „Märka sõltuvust" ideekonkurss osutus väga populaarseks


1. novembril 2012 jõudis lõpusirgele Ühiskonna Arengu Instituudi, Eesti Kujurite Ühenduse ja Tallinna Kesklinna Valitsuse poolt 1. juulil väljakuulutatud ideekonkurss skulptuurile “Märka sõltuvust”, mis on plaanis püstitada Tallinn City piirkonda 2013. aastal. Kesklinna Valitsuse infosaali on toodud skulptorite poolt 44 tõsiselt väärikat tööd. Novembri teisel poolel koguneb ideekonkursi kompetentne žürii, kes valib ideekonkursi võitja ning ka teise ja kolmanda koha.
„Tallinna Kesklinna vanemana on mul hea meel tõdeda, et skulptuuri ideekonkurss osutus väga populaarseks. City piirkond on üks Tallinna kõige kiiremini arenev piirkond, mis kahtlematult vajab ka oma sümboleid ja märke. Tundub, et ka skulptorid arvavad sama, kuna konkursil osalejaid oli tõesti palju,“ rõõmustas Tallinna Kesklinna vanem ja skulptuuri ideekonkursi žürii esimees Mihhail Korb.
„Skulptuuri „Märka sõltuvust“ rajamise põhieesmärk on juhtida tähelepanu kaasajal laialdaselt levinud sõltuvustõve ohtlikkusele XXI sajandi tsiviliseeritud ühiskonnas. Usun, et maailmas ainulaadne skulptuur saab püstitatud järgmiseks Tallinna päevaks – 15. maiks,“ ütles Tallinna linnavolikogu liige, skulptuuri idee autor Max Kaur.
Skulptuuri „Märka sõltuvust“ asukohaks on kavandatud Tartu mnt ja Liivalaia tn. ristmikul paiknev ringikujuline haljak Pronksi 19 maja ees. Just nimetatud kohal toimus 2007. aastal esimene avalik meeleavaldus juhtimaks tähelepanu sõltuvusprobleemile kui epideemiale.
Konkursi žüriis on Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Kujurite Ühenduse, Eesti Arhitektide Liidu ning Tallinna linna esindajad. Eesti Arhitektide Liitu esindab konkursi žüriis tuntud eesti arhitekt Vilen Künnapu, kes on ka aadressil Pronksi 19 asuva hoone arhitekt.
On teada, et ühiskonnas eksisteerib väga erinevaid sõltuvusi. Nendest levinumad on alkoholi-, narko- ja hasartmängusõltuvus, lisaks levib sõltuvus kiiresti arenevas internetiühiskonnas. Viimastel aastatel on sõltuvused kaasa toonud enesetappude arvu järsu kasvu ning suurenenud on sõltlaste käe läbi sooritatud kuritegude, sh pereliikmete vastu sooritatud kuritegude arv.