laupäev, 27. oktoober 2012

Kas poliitiline orkaan viib Obama Valgest Majast?

Ameerikas on lõpusirgele jõudnud presidendivalimised. Pooleteise nädala pärast on presidendiks valitu teada. Need on olnud erilised presidendivalimised, kuna esimest korda kaasaegse Ameerika ajaloos on kasutatud valimiskampaanias tehnoloogiad, mis on iseloomlikud olnud autokraatsetele riikidele.
Mormoonist vabariikliku kandidaadi vastu käis erakordselt räpane ja ulatuselt enneolematu vaenukampaania. Pea kõik juhtivad Ameerika telekanalid tegelesid otseselt vabariikliku kandidaadi laimamisega terve aasta jooksul. Justkui poleks olnud piisav Obama poolt kulutatud miljard ja rohkem dollarit kampaaniaks, mis niikuinii sisaldas telereklaami. Raha tuli nendelt miljardäridelt, kelledele Obama oma valitsemise ajal rohkelt raha jagas. Kuid veel tähtsam, just nendele miljardäridele kuulusidki kõik need telejaamad, kes Romney materdamisega tegelesid.
Kuid kõigele vaatamata on finišisirgel asi veel ebaselge. Valged ameeriklased on tohutult pettunud Obamas. Obama ajal on riigivargus, pettused, huvigruppide eelistamine, inimeste jaotamine nahavärvuse järgi võtnud enneolematu ulatuse. Peale selle on Obama tekitanud oma lühikese võimuloleku ajal 16 triljoni dollarilise võla USA riigile. Kui mingit edu pole see meeletu rahatrükkimine majandusele toonud. See ongi põhjus, miks valimiste tulemus on noatera peal ja lõpptulemus otsustakse paaris osariigis: Nevadas, Colorados, Iowas, Wisconsinis, Ohios, New Hampshiris.