pühapäev, 1. juuli 2012

Tallinna City piirkonnas kerkib maailmas ainulaadne skulptuur

1.juulil 2012 aastal kuulutasid Ühiskonna Arengu Instituut, Eesti Kujurite Ühendus ja Tallinna Kesklinna Valitsus välja ideekonkursi skulptuurile “Märka sõltuvust”. Skulptuur kavandatakse püstitada Tallinna City piirkonnas 2013 aastal.
„Skulptuuri „Märka sõltuvust“ rajamise põhieesmärk on juhtida tähelepanu kaasajal laialdaselt levinud sõltuvustõve ohtlikkusele XXI sajandi tsiviliseeritud ühiskonnas. Loodame, et maailmas ainulaadne skulptuur saab püstitatud järgmiseks aastaks, Tallinna päevaks - 15.mai, või sõltuvusvastasel päeval 18. juuli 2013 aastal,“ sõnas Tallinna Linnavolikogu liige, sõltuvusvastase liikumise liider ning skulptuuri idee autor Max Kaur.
Linnaruumiline kunstiobjekti „Märka sõltuvust“ asukohaks on kavandatud Rävala pst, Tartu mnt ja Liivalaia tn ristmikul paiknev ringikujuline haljak (lillepeenar), hoone Pronksi 19 ees. Just nimetatud kohal toimus 2007.aastal esimene avalik meeleavaldus juhtimaks tähelepanu sõltuvusprobleemile kui epideemiale. Skulptuuri konkursi žüriis on Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Kujurite Ühenduse, Eesti Arhitektide Liidu ning Tallinna linna esindajad. Eesti Arhitektide Liitu esindab konkursi žüriis tuntud eesti arhitekt Vilen Künnapu, kes on ka hoone aadressil Pronksi 19 arhitekt.
„Kunstniku jaoks pean selles ideevõistluses osalemist huvitavaks. Samuti leian, et on oluline, et võistluse tulemuse otsustajate hulgas on valdav osa erialaprofessionaale,“ sõnas Eesti Kujurite Ühenduse juhatuse liige Mari-Liis Tammi.
„Tallinna Kesklinna vanemana soovin loomeinimestele, skulptoritele, kunstnikele, kõigele kes on seotud skulptuuri loomisega, inspiratsiooni. On aja märk, et see on üks esimesi kultuuriobjekte, mis saab rajatud uude, kaasaegse arhitektuuriga Tallinna City piirkonda,“ rõõmustas Tallinna Kesklinna vanem Mihhail Korb
Skulptuuri „Märka sõltuvus“ idee sai alguse ajal, mil sõltuvus muutus ühiskonna normaalset toimimist ohustavaks haiguseks. On teada, et ühiskonnas eksisteerib väga erinevaid sõltuvusi. Nendest levinumad on alkoholi-, narko- ja hasartmängusõltuvus. Lisaks levib sõltuvus kiiresti arenevas internetiühiskonnas. Näiteks on sõltuvus kaasa toonud enesetappude arvu järsu kasvu ning suurenenud on sõltlaste käe läbi sooritatud kuritegude, sh pereliikmete vastu sooritatud kuritegude arv.
Vastavalt Tallinna Linnavalitsuse linnaruumi käsitleva komisjoni otsusele, millega väljastati projekteerimistingimused kunstiobjektile „Märka sõltuvust“, peaks objekt olema ~3 meetri kõrgune, abstraktne kunstiteos. Konkursitöid võetakse vastu kuni 01.11 2012. aastal Tallinna Kesklinna Valitsuse infosaalis. Linnaruumiline objekt planeeritakse püstitada 2013. aastal.
Pronksi tänava skulptuuri eelarve koosneb konkursi auhinnafondist ning skulptuuri valmistamise kuludest. Konkursi korraldajad siiralt loodavad sponsorite ja annetajate toetusele, Ühiskonna Arengu Instituudi arve on SEB A/A 10220093366013.
Konkursi tingimusi saab alla laadida Kesklinna Valitsuse koduleheküljelt www.tallinn.ee/kesklinn ja Kunstnike Liidu koduleheküljelt www.eaa.ee.