laupäev, 9. juuni 2012

Eile nägin ma Riias Ulmanist

Olin sel nädalal Balti pealinnas Riias. Tallinn jälgib tähelepanelikult Riia kogemust kriisi aegadel toimetulemiseks, näiteks linna juhtimise kulude osas. Riia on kaks korda suurem kui Tallinn, ometi on seal ainult üks abilinnapea. Likvideeritud on ka linnaosa valitsused. Nii et on, mida õppida.
Viibisin Riias  Euroopa Demokraatia Arendamise Keskuse (European Center for Democracy Development) poolt organiseeritud rahvusvahelise ümarlaua raames, kus  osalesin kutsutud eksperdina. Ürituses osalesid eksperdid Balti riikidest ja Venemaal, sealhulgas NATO ühingu esindaja. Eesti, Läti ja Venemaa poliitikud peaksid tihedamalt suhtlema, mitte ainult parlamentaarsel tasemel. Poliitikate koordineerimine, infovahetus kõikidel tasemetel aitavad murda eelarvamusi, mis sageli on takistuseks oluliste projektide realiseerimisel. Eeskuju näitas siin Riias samal ajal visiidil olnud Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.
Riia Duuma ees vestlesin linnapea Nils Ušakovsiga, kes meenutas et paar päeva tagasi oli Riias ka Savisaar. Vahetasin ka mõtteid Riia Duuma kõige äärmusparempoolsemate saadikutega, kah kogemus.
President Zatlersit nägin, Läti Seimis.
Loomulikult kohtasin Riias Ulmanist. Kui lätlasele on Eesti - president Päts ( lätlased alati mõtlevad, kas tema nimi ikka lõppes "s" iga). Siis eestlastele on Läti - Ulmanis: läbi nagu Läti latt!