esmaspäev, 23. veebruar 2009

Muukeelse eestlase tunne

Eesti riigi pidustuste ajal tunnen ka mina, tavakodanikust muukeelne eestlane, siin riigis sündinud ja üles kasvanuna, muret vabariigi edukuse ja vabaduse hinna pärast. See aasta on paljudele, tuhandetele minusarnastele muukeelsetele eestlastele, järjekordne võimalus mõelda selle üle, mida tähendavad tegelikult sõnad vabadus, vaba riik, iseseisvus. Baskidel ja kurdidel, rahvastel mis on kaugelt suuremad kui eestlased, iseseisvat riiki ei ole. Jälgides, millised sündmused toimuvad hetkel maailmas, mõistame, et vabadusel ja selle saavutamisel-hoidmisel on vägagi konkreetne hind.
Lähis-Idas on vabaduse mõõdupuuks olnud kahjuks tavaliste inimeste elud. Ometi jätab iga vabaduse ja iseseisvuse vastu suunatud rünnak jälje ka meie ellu. Iga päev maailmas toimuvate sündmuste taustal peaksime eriti hindama oma vabadust, võimalust elada tunduvalt rahulikumas ja turvalisemas keskkonnas.
Mida nimetame aga täna vabaduseks? Kas see on see kui oleme vahetamas oma sinikaanelised, tõesti oma riiki märkivad passid, punakaaneliste Euroopa Liidu passide vastu? Või mis saab inimeste riigi armastusest siis, kui rahakoti vahele ilmuvad kroonide asemel eurod. Maailm avardub ja on loomulik, et me kulgeme ühtses rütmis ümbritseva tsiviliseeritud inimmassiga.
Täna on kriis. Tekkinud majandus- ja emotsionaalset olukorda peaksime ära kasutama Eesti arengu edukaks jätkamises. See on hea võimalus näidata veel kord maailmale, et oleme nutikad ja moodsa lähenemisega ühiskond.
Olen igati nõus Siim Kallasega, kes kuulutas välja kreatiivsuse ja innovaatika ajastu meie Eesti elus. Majanduskriisi, aga ka emotsionaalse kriisi ajal, on kõige õigem aeg kasutada meie lõpmatut intellektuaalset reservi. Just kasutades täies mahus infotehnoloogilise vahendeid, „e-valitsuse“ reserve, saame loobuda stagnaaja ebaefektiivsest riigivalitsemise mudelist. Viime veel valimisaastal 2009 läbi reformi loobudes kolmest ministeeriumist, kahest portfellita ministrist ning viieteistkümnest maavalitsustest kui mõttetust ja aegunud institutsioonist.
Aeg on alustada olulisi reforme meie maksusüsteemis, esimesena peaksime realiseerima Edgar Savisaare idee 33% tulumaksust kõrgepalgalistele.
Keskerakonnal on moodsaid ideid külluses ning aeg on anda võimalus uutele obamalikele jõududele Eestis.
Tähistades riigi iseseisvuspäeva, seisatame hetkeks mõtteis ja hindame oma vabadust. Et oleks õnnelik tulevik kõikidel eestlastel, kõikidel muukeelsetel eestlastel, ja meie õitsval riigil.
Palju õnne Eesti!