pühapäev, 14. september 2008

Justiitsminister Rein Lang pole midagi kuulnud.

Selle nädala Riigikogu infotunnis juhtunu oli justkui peatükk raamatust „Jah, härra minister“ kus riigiametnik Lang püüdis kõigiti jätta muljet, et ta midagi ei tea või ei pea probleemiga tegelema, sest see kuulub teiste valdkonda.

Aadressilt http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcommand=stenogramm&date=1221041100 leitavas stenogrammis oli väga kurbi näited reformierakondlase ükskõiksusest eakate inimeste vastu. See on mõistetav, et vähemalt 3 kordse Eesti keskmise palga saaja jätavad ükskõikseks Eesti Posti kavad hakata pensionide väljastamise eest teenustasu võtma. Seda alternatiivina olukorrale, kus maal tuleb lähima sularaha automaadini jõudmiseks sõita kümneid kilomeetreid ja trotsida aktsiisi-Ansipi kägistatud ühistransporti. Näiteks Saaremaal on valdu, kus buss sõidab vaid kahel päeval nädalas ehk siis teisipäeval ja reedel.

Mida me võime nendest vastustest järeldada? Ennekõike seda, et valitsus ei kaitse inimesi monopoolses seisundis firma omavoli eest. Teiseks ei kavatseta tagada võrdsetel alustel pensionide väljamaksmist.


Väljavõtteid justiitsministrile esitatud küsimustest ja antud vastustest:

Vilja Savisaar
Nimelt on meile teatavaks saanud see, et Sotsiaalministeerium kavatseb 1. veebruarist maksustada pensionide kojukande. Ehk teisisõnu: kui pensionärile tuuakse pension koju, siis ta peab selle eest maksma umbes 70 krooni — see võib olla väiksem või suurem summa. Kuidas te oskate selle võrdse kohtlemise seaduse raames seletada seda, et maapiirkonnas, kuhu sageli ei käi bussiliinid, kus ei ole ka sularahaautomaati, elav pensionär saaks võrdselt linnaelanikuga oma pensioni kätte ega peaks selle eest maksma lisatasu?

Justiitsminister Rein Lang
Suur tänu! Minul puuduvad andmed pensioni kojukandmise maksu kehtestamisest, eriti veel Sotsiaalministeeriumi poolt. Ma ei ole sellist eelnõu näinud, millega kehtestatakse pensionide kojukandmise maks, nii et ma ei oska seda teie küsimust rohkem kuidagimoodi kommenteerida. Ja kas neid kulusid peaks Sotsiaalministeeriumi kaudu kuidagimoodi kompenseerima ja kellele kompenseerima, see on samuti hoopis teine teema.

Vilja Savisaar
Te saate suurepäraselt aru, et ma ei räägigi mingist maksu kehtestamisest, vaid sisuliselt on see pensionide maksustamine. Rääkige sellest, mis teie tahate. Aga ma küsin edasi nii, et kui tõepoolest riik otsustab Eesti Postile enam mitte kompenseerida pensionide kojukannet, kas siis riik kavatseb hakata maksma pankadele peale, et need paneksid igasse külasse oma sularahaautomaadi, või milline oleks sellesama võrdse kohtlemise seaduse või põhimõtte raames Justiitsministeeriumi seisukoht küsimuse lahendamiseks?

Justiitsminister Rein Lang
Suur tänu! See ei ole kohe mitte üks raas Justiitsministeeriumi pädevuses olev küsimus. Jään selles mõttes täielikult vastuse võlgu.

Vilja Savisaar
Ma küsin jätkuvalt edasi nii, et kas see on reformierakondliku valitsuse plaan hävitada maaelu üldse? Kõigepealt te keeldute doteerimast bussiliine, et bussid ei käiks enam paljudesse kohtadesse või käivad üks kord nädalas ja siis ka peatub buss viis minutit külas ja sõidab tagasi. Ka selle ajaga ei ole kahjuks võimalik pensioni pangast kätte saada. Mida te veel teete? Postkontoreid sulgete, kauplusi sulgete, nüüd te ei too inimestele raha ka kätte! Kas see ongi teie niisugune väike salapärane soov, et kaotada üleüldse, likvideerida elu maal.

Justiitsminister Rein Lang
Suur tänu! Teil on väga hea ettekujutus Reformierakonna piiritutest võimetest sulgeda maal kauplusi.

Heimar Lenk
Ei, ma ei küsi võrdse kohtlemise kohta, ma lihtsalt tahtsin justiitsministrit pisut aidata ja küsida niimoodi. Kas te olete, härra minister, kuulnud, et järgmisest aastast tahetakse siiski hakata pensionäride käest küsima raha selle eest, et nad oma elu jooksul väljateenitud pensioni kodus kätte saaks?

Justiitsminister Rein Lang
Aitäh! Olen kuulnud sellest, et Eesti Post kavatseb hakata võtma tasu selle eest, et pension tuuakse sularahas koju kätte. Ja kuna Eesti Post on eraõiguslik juriidiline äriühing, siis on täiesti selge, et juhul kui seda kulu ei kompenseerita Eesti Postile teistest allikatest, on ta sunnitud seda teenustasu — mitte maksu — kliendi käest küsima.

Evelyn Sepp
Aitäh! Austatud ministrihärra!
Küsimus lihtne: kas pension kui avalik teenus peab olema inimestele ehk pensioni saajatele võrdselt kättesaadav. Ehk siis, kellel on võimalik kasutada pangaautomaati ja pangakontot, on see sealt kättesaadav, kellel ei ole võimalik neid kasutada, mis kahjuks on ka täna halli elu hall argipäev, neile tuleb see koju viia. Kas see põhimõte kehtib avalike teenuste kättesaadavuse puhul?

Justiitsminister Rein Lang
Aitäh! Ma esimest korda kuulen teie käest, et pension kui niisugune on avalik teenus, aga ju see on mingi uus teooria. Mis puudutab nende pensionide kättetoimetamist, siis tagada see, et absoluutselt kõik isikud, sõltumata nende elukohast, oleksid selle kättesaamisel absoluutselt võrdses olukorras, võib olla ilus ideaal ja soovin kõigile jõudu, et selline skeem välja mõelda.

Allikas: http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcommand=stenogramm&date=1221041100