laupäev, 1. detsember 2018

Raamatukultus Ida-Virumaa pealinnas


Ida-Virimaa pealinna valitsuses teenides, olen end sättinud ka Jõhvi Keskraamatukogu lugejate nimekirja ning üritan tutvuda sellega, mida uut on eesti raamatu maailmas. Just äsja lõpetasin huvitava uue raamatuga "Male mustvalge maailm. Keresega ja Kereseta". Tänase päeva maailmas kõlab see tavatult, et male võiks maailma poliitika suurlaval mängida sellist rolli, aga ta mängis. Seepärast haarasid malepartiid sadu miljoneid inimesi. Meil jättis see Kerese legendi.

Advendiaja alguseks võtsin Jõhvi Keskraamatukogust tudeerimiseks Johathan Lindströmi teose "Piiskop ja ristisõda 1206". See on sõdadest, kolonisatsioonist ja jumalasulastest kauges, Roomale kauges, Põhjalas. Üritan astuda varakeskaja inimesele lähemale, et mõista nende argipäeva ja nende elu liikumapanevaid jõude, seda Euroopa sünniajaks kutsutud vägivaldsel ajastul. Ja eks sellesse aega mahub ka Jõhvi ajaloo algus, Jõhvi esmamainimine aastal 1241. Taani ja hiljem Rootsi kuningriigi koosseisusus oli Eestigi Põhjala osa. Veel suuremat tähtsust omab see, et Eesti oli Püha Rooma Riigi osa sadu ja sadu aastaid. 

Rääkides meid kõiki võluvast advendiajast, siis mainin, et nüüd sarnaselt kolmele eesti suurkeskustele Tallinnale, Tartule ja Pärnule on ka Jõhvis loodud Jõulurahu väljakuulutamise traditsioon. Jõululaupäeval kuulutatakse Jõhvi linna keskväljakul Rootsi kuninganna Kristiina sõnadega välja Jõulurahu, just nii hoiame Euroopa kristlike väärtusi ja tavasid.