kolmapäev, 16. märts 2016

Turismi elavdamine läbi viisavabaduse on Eesti huvides

Mustvee linnapea Max Kaur, kommenteerides Eesti turismiettevõtjate ja piiriäärsete elanike ideed 72- tunnise viisavaba turismi lubamist Eesti ja Venemaa vahel, piiriäärsetel aladel,  on veendunud: 
"Kauaoodatud piirilepe Venemaaga on Eestile oluline, sest see on üks hoob majandussuhete elavdamiseks Venemaaga. Mustvee linn on eeskätt huvitatud piirialase viisavabaduse kehtestamisest Venemaaga koheselt, sest Euroopa Liidul on kogemused selles vallas Venemaaga olemas, näiteks Poolal ja Soomel, aga ka Euroopa Liitu mittekuuluval Norral. Piirilepe võimaldaks ka Eesti selle sammu kiiresti astuda. Esialgu võiks aga tõesti lubada 72 - tunnist viisavaba sisenemist Vene turistidele. See vorm on eestlastele hästi tuttav, sest veel enne Schengeni tsooni astumist said eestlased aastaid praamireisil Stockholmi siseneda linna ilma viisata 48 tunniks. Täna on loomulikult olulised julgeoleku küsimused. Usun, et suudame need lahendada. Viga oleks aga julgeolekuküsimusega liialdades suretada oma majandust. Eesti peab võitlema oma majandusliku huvi eest. Näiteks võime võtta Venemaa turismiettevõtted, nende hulgas ka Venemaal tegutseva maailmakuulsa briti turismigigandi Thomas Cooki, kes palusid äsja Venemaa Välisministeeriumil lihtsustada sissesõidutingimusi riiki välismaa reisihuvilistele, muuhulgas teevad nad ettepaneku kehtestada elektroonilised viisad ja võimaldada eurooplastele ka viisata transiit. 
Näeme tulevikus Mustvees ette, et Peipsi pealinnas avatakse piiriületamise punkt. Ärimeestel on juba huvi ka tolliladude avamiseks Mustvees. Peipsiäärne regioon omab oma sajandite pikkusi kultuuris - ajaloolisi, religiooseid sidemeid Venemaaga ning seetõttu on inimeste ja kaupade vaba liikumine äärmiselt teretulnud. Miks ei peaks ka täna Peipsiäärne eriline kurk, sibul, küüslauk ja suitsukala Venemaal hästi peale minema?
Peipsi pealinn Mustvee omalt pakub veel ka Mustvee sadama kiiret arengut.
Mustvees on olemas piirivalve kordon. Piirivalve kordoni baasil võiks organiseerida tolli-ja passikontrolli. Kõik need sammud tagaksid, et Eesti idamerele saabuvad uue ajad, mis tõstavad kogu piirkonna elanikkonna elatustaset. Usun, et seekord terve mõistus võidab."
72 - tunnist viisavaba režiimi kehtestamist Vene turistidele hakkab arutama Kotka linna ettepanekul Soome Riiginõukogu, ettepanekus nähakse ette kehtivusperioodi 2017-2020 ning seda, et see kehtib ainult nendele Vene turistidele, kes saabuvad praamidega.