laupäev, 28. veebruar 2015

Jeltsini mantlipärija lasti Kremli juures maha

Kremli juures lasti maha Boris Nemtsov, kes on tuntud kui endine Nizhni Novgorodi kuberner, endine Venemaa esimene asepeaminister ning kes päris kaua oli võimalik Jeltsini mantlipärija. Sellest viimasest aust jäi ta ilma, kuna eriteenitused lindistasid ta kõnesid, kus ta Jeltsinist halvasti rääkis. Ning mantlipärijaks sai hoopis Putin. Nemtsovi pidas ülal miljardär Potanin (Nornikkel), kes muide on ka endine Venemaa asepeaminister. Nemtsovi oli ka ise tõsine rublamiljardär.
Ta oli aktsioonide mees. Pärast seda, kui Nemtsovi jagas Triumfiväljakul oma raamatut "Putin. Lõpptulemus", oli tulemuseks "ahvipuur". Nii et Putin sai presidendiks, aga Nemtsov sai "ahvipuuri". Nemtsov oli ka oma isikliku eluga suure tähelepanu all. Nemtsov oli juudi päritoluga ning ta armastas Israelis aega veeta. Tema nõrkuseks oli noored naised, mis tõttu peale laste seaduslikust abielust, on tal ka vallaslaspi. Nemtsov suutis poliitikuks jääda ka sügaval Putini ajal. Ta kandideeris Šotsi linnapeaks. Viimati valiti ta Jaroslavi oblastiduuma saadikuks. 
Olen Nemtsoviga ka isiklikult kohtunud 2003. aastal, kui Nemtsov pidas loenguid Tallinnas, minuga võeti ühendust ning kutsusin ta Tallinna Linnavalitsusse (foto).  Nimelt organiseerisin talle  isikliku kohtumise Savisaarega. Ühel pühapäevasel hommikul võtsimegi ta vastu Tallinna linnavalitsuse neljandal korrusel.  Epateeriv, emotsionaalne poliitik, kelle sõprade hulka kuulus paljud maailma liidrid, oli meie juures tund aega. Rääkis siiralt ja laialt ning oli millegiga tõesti sarnane Jeltsinile. Kuid samas ütleks, et ei imesta tema praeguse saatuse keerdkäigu üle.