kolmapäev, 29. oktoober 2014

Mis juhtus Jürgen Ligiga?

Läbi aegade Eesti üks tugevamaid filme on "Mis juhtus Andreas Lapetusega?", Peipsiäärse mehe, lavastaja Grigori Kromanovi meistriteos. Täninigi tundub uskumatu, et selline film 60-aastatel valmida sai. Legendaarse Einari Koppeli kangelane Tallinna oblasti juhtkonnast (tõesti, selline asi oli Stalini ajal olemas) on täiesti läbi teda ümbritsevast silmakirjalikusest ja survest ning on allakäiguteel. See oleks kui paralleelmaailm tänapäeva Eestiga, kus välimise ja sisemise surve tugevnemine muudab järjest võimatumaks mugandumist ja variserlikust vihkavate inimeste elu. 
Reformierakonna raudvara juba 1995. aastast on Jürgen Ligi kukkunud juba korduvalt. Ta pidi ajalehte klaperjahi tõttu tema pojale tagasiastuma Riigikogust, 2007. aastal aga ei jätkanud üllatuslikult  valitsuses ministrina. Ometigi on Ligi sajaprotsendiline eesti eliit. Akadeemik Moora lapselaps, professor Ligi poeg on oma vanaema kaudu sugulane Viidingute suguseltsiga, ega Ligide enda suguseltski väike ole. Ligi on mees , kes on sugulane nii Andres kui ka Indrek Tarandiga, Hando Runneliga, Kaljo Kiisaga jt. Rahandusministrina kriisiaegadel tuli ta esile. Ligi kukkumise juured ongi tema ministriametis. Teda kangutati sellelt kohalt juba Eesti Panga presidendi valimiste ajal. Loodeti temast lahtisaada sellisel moel. Ei saadud. Alatest sellest oleme lehtedest lugenud lõputuid rünnakuid tema aadressil. Kaja Kallase salajases paberis Reformierakonna kontorile, oli Ligi esimesena nimetatud nende hulgas, kellest tulevat lahti saada. Kust see tuleb? Äriringkondade survest. Ligi on ees inimestel, kes leiavad et Ligi segab nende äri. Ligi ajas taga maksudistipliini. Ei lasknud ärimehi riigiettevõtete vara juurde. Ühesõnaga kukkumise hetkel oli Ligi vastu juba kogunenud võimas koalitsioon, milles osalesid ärimehed, opositsiooniparteid, koalitsioonierakondade juhtkond jne.
Ligi kukkumine oli poliitiliselt vältimatu. Isegi vaatamata sellele, et Kadri Simsoni isa Aadu Must oli professor Ligi õpilane ja assistent. Kas saabub Jürgen Ligi lahkumisega Eesti poliitikasse uus aeg, kus rahanduskonservatiivsete Don Quijote`de jaoks pole kohta nii valitsuses kui ka poliitikas? 
Maris Lauriga, uue rahandusministriga, lõunatamise Tartus üsna hiljuti. Esimene naisrahandusminister toob kindlasti uusi tuuli.