teisipäev, 18. veebruar 2014

Mustvee linnapea: piirileppe Venemaaga elustab kogu Peipsiäärset regiooni

Mustvee linnapea Max Kaur kommenteeris allakirjutatud Eesti ja Venemaa vahelist piirilepet: "Piirilepe Venemaaga on Eestile oluline, sest see on üks hoob majandussuhete elavdamiseks Venemaaga. Mustvee linn on eeskätt huvitatud piirialase viisavabaduse kehtestamisest Venemaaga koheselt, Euroopa Liidul on kogemused selles vallas Venemaaga olemas, näiteks Poolal ja Soomel. Piirilepe võimaldab ka Eesti selle sammu kiiresti astuda.
Sellega seoses vajab Mustvee piiriületamise punkti. Ärimeestel on juba huvi ka tolliladude avamiseks Mustvees. Peipsiäärne regioon omab oma sajandite pikkusi kultuuris - ajaloolisi, religiooseid sidemeid Venemaaga ning seetõttu on inimeste ja kaubade vaba liikumine äärmiselt teretulnud. Miks ei peaks ka täna Peipsiäärne eriline kurk, sibul, küüslauk, tomat , leib ja suitsukala Venemaal hästi peale minema?
Peipsi pealinn Mustvee omalt pakub ka Mustvee sadama arengut, fakt on see, et juba 20. sajandi alguses olid Mustvee sadamas suured tsaariaegsed laevad ning 60ndatel aastatel kihutasid Mustvee-Tartu ja Pihkva vahel tiiburlaevad. Tänane taandareng torkab räigelt silma.
Mustvees on olemas piirivalve kordon, mida külastas eelmisel suvel ka eurosaadik Kristiina Ojuland. Piirivalve kordoni baasil võiks organiseerida tolli-ja passikontrolli. Kõik need sammud tagaksid, et Eesti idamerele saabuvad uue ajad, mis tõstavad kogu piirkona elanikkonna elatustaset. 
Samas on kahetsusväärne, et Eesti-Vene piirileppe sõlmimist püütakse täna takistada nagu aastaid tagasi. Usun, et seekord terve mõistus võidab."