laupäev, 18. juuli 2009

Kasiinoohvrite sammas sai nurgakivi

18.juulil 2009.a., Tallinnas Eestis tähistati teist kasiinovastast aastapäeva, mis on traditsiooniliselt pühendatud kümnetele tuhandetele hasartmängu ohvritele ja nende pereliikmetele. Heategevuslikul mälestusüritusel, mis traditsiooniliselt toimus nn. kasiinovastasel väljakul, Tartu mnt. ja Pronksi tänava ristmikul, pandi ka nurgakivi kasiinoohvritele pühendatud sambale. Maailmas ainulaadne kasiinoohvrite sammas saab olema pühendatud kasiinovastasele võitlusele ning tuhandetele hasartmängude ohvritele ja nende pereliikmetele, kes on kannatanud selle tragöödia läbi.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Peapiiskop Andres Põder kirjutas oma kirjas Eesti kasiinovastaste eestvedajale Max Kaurile, et soovib Jumala õnnistust ja kordaminekut üritusele.

Kui kasiinovastaste kolmeaastane võitlus päästis kas või ühe eesti pere kasiinotragöödiast, siis oleme õnnelikud, sest olime õigel teel.

Kasiinoohvrite samba nurgakivi panid kasiinovastaste eesvedaja ja poliitik Max Kaur koos noore andeke eesti skulptori Hendrik Hanseniga, kes ka saab ka samba loojaks. Üritusel esinesid erinevate usukonfessiooni esindajad, linnavolikogu liikmed, kultuuri ja ühiskonna arvamusliidrid. Üritused toimusid samas kohtas, kus 2007.aastal toimus eesti ühiskonnas ajalooline sündmus, esimene kasiinovastaste meeleavaldus Euroopa Liidus, kus tehti ettepanek kuulutada 18.juuli kasiinovastaseks päevaks.

„Hea meelega osalen Max Kauri ja kasiinovastaste projektis. Selle ainulaadse samba projekt inspireerib ja intrigeerib. Ka koht on idee jaoks õige. Loomulikult on kired teema ümber tulised. Mängus ju rünnak suurele ja räpasele rahale, seega mõistan minu poolt sügavalt lugupeetud kolleegi Tauno Kangro loobumist,“ sõnas skulptor Hendrik Hansen (lisa info: http://www.dannebrog.ee/, tel. 53541796).

Ühiskonna ja kasiinovastaste surve all jõustus 2009. aastal uus hasartmänguseadus, mis piirab kasiinoäri Eestis. Eestis on täna ligi 140 kasiinot, üle 60 Tallinnas. Eestis on üle 50 000 kasiinosõltlase ning 80 000 aktiivset mängijat ja nende arv majanduskriisiajal kasvab. AS Turuuuringute ja Faktumi poolt korraldatud küsitlused näitasid, et üle 70% Eesti ja Tallinna elanikest on kasiinoäri piiramise poolt.