esmaspäev, 14. juuli 2008

Peapiiskop kasiinovastasel üritusel.

18.juulil 2008.a. Tallinnas toimub esimene kasiinovastase aastapäeva tähistamine, mis on pühendatakse hasartmängude ohvritele, meenutatakse kasiinoohvreid ja nende pereliikmeid. Üritusest võib osa võtta ka Eesti Evangeelse Luteri Kiriku peapiiskop Andres Põder. Nagu teatas Eesti Evangeelse Luteri Kiriku esindaja, et „juhul kui peapiiskop Andres Põder pole puhkusel välismaal, siis kindlasti osaleb ta üritusel ise.“

Esimene kasiinovastase aastapäeva tähistamine toimub 18.juuli kell 11.00 Tallinnas Pronksi 19 ja Tartu mnt. nurgal, samas kus 2007 aastal toimus esimene kasiinovastane meeleavaldus Euroopa Liidus. Aasta tagasi tehti meeleavaldusel ettepanek kuulutada 18.juuli kasiinovastaseks päevaks.

Mälestusüritusest on lubanud osa võtta ning esineda pea kõikide Eesti suurimate usuorganisatsioonide esindajad, et püha sõnaga meenutada ohvreid ja nende pereliikmeid. Kasiinoohvrite päeval on kutsutud ja saavad sõna Eesti pearabi R. Shmuel Kot, Baltimaade moslemite kogukonna esindaja mufti Ali Harrasov, Oleviste kiriku evangelistlik pastor Ülo Niinemägi, krishnaiitide esindaja Arne Lauri, Vene Õigeusu Moskva Patriarhaadi esindaja, Eesti Evangeelse Luteri Kiriku esindaja, Eesti Rooma-Katoliku kiriku esindaja, Eesti Kristlik Nelipühi Kiriku esindaja jne.

Sõna võtavad ka eesti kultuurielu - ja ühiskonnategelased. Tuntud eesti kunstnik Neeme Lall esitleb kasiinovastaseks aastapäevaks kunstiteost „Kasiinoohvrid”. Kõikide Eesti usukonfessioonide esindajad lasevad taevasse valge tuvi, mis peaks sümboliseerima lootust.

Täna Eestis on ligi 200 kasiino, neist on ligi 100 Tallinnas. Eestis on üle 70 000 kasiinosõltlast ja nende arv majanduskriisiajal kasvab. Kasiinod on põhjustanud sadade inimeste enesetappu Eestis, mõrvatuks on osutunud ka kasiinosõltlaste pereliikmed, isegi lapsed. Uuring vabatahtlikult enda uurimisega nõustunud Eesti kasiinosõltlaste osas on näidanud, et 42% neist kaaluvad enesetappu. 2007.aastal AS Turuuuringute poolt korraldatud küsitlused näitasid, et 76% Eesti ja 81% Tallinna elanikest on kasiinoäri piiramise poolt.