esmaspäev, 28. aprill 2008

Uus hasartmänguseadus sünnib kasiinovastaste ja ühiskonna surve all

Homme, teisipäeval 29.aprillil 2008.a., kell 13.00, Tallinna kesklinnas, Tammsaare pargis korraldavad Eesti kasiinovastased juba kokku neljanda ja sel aastal esimese kasiinovastase meeleavalduse Eestis, eesmärkiga et kasiinoäri Eestis oleks riigi ja omavalitsuse kontrolli all! Kasiinovastasel meeleavaldusel võib osaleda ka rahandusminister Ivari Padar, kuna kasiinovastased tegid ministrile ettepaneku osaleda meeleavaldusel, kus ta saaks tutvustada uue hasartmänguseaduse loomise asjaolusid. Lisaks kavatsevad meeleavaldust osavõtuga toetama tulla poliitikud erinevatest parteidest, Tallinna linnavolikogu saadikud, kultuuri - ja avaliku elu tegelased.

Tõsi kasiinovastaste ja ühiskonna kriitilise surve all sünnib uus hasartmänguseadus. Samas on Riigikogusse jõudnud hasartmänguseaduse eelnõu praegune variant Euroopa üks tarbija-, kliendivaenulikumaid. Mitte kuskil mujal Euroopas ei nöörita tarbijaid selles vallas rohkem kui Eestis. Samas on kasiinovastased valmis koostööks valitsuse, riigikogu ning omavalitsuste esindajatega uue hasartmänguseaduse väljatöötamiseks, kuna see on esimene samm kasiinoäri piiramisel. Hea on tõdeda, et kasiinovastane liikumine on Eestis tõusuteel, seda toetavad nii vasakpoolsed kui parempoolsed, nii noored kui ka eakad, kõik inimesed olenemata rahvusest ning usust.

04.03.2008.a. pöördusid Eesti kasiinovastased rahanduseministri Ivari Padari poole kirjaga, kus avaldatakse tõsiselt muret asjaolude üle, mis oluliselt takistavad ning venitavad uue hasartmänguseaduse väljatöötamist ning samuti mõju pärast, mida osutatakse seaduseelnõu väljatöötamisel kasiinoäri huvigrupi poolt. Kasiinovastased tegid valitsuse liikmele ettepaneku viia läbi nõupidamine kasiinovastaste osavõtul, et vaadelda asjaolusid, mis objektiivselt pidurdavad ja takistavad uue hasartmänguseaduse vastuvõtmist.

Aprilli keskel külastasid Eesti kasiinovastased Euroopa Liidu pealinna Brüsselit, et tutvuda kasiinonduse kontrollimise ja piiramise kogemustega Euroopa ametlikus koridorides. Külastades europarlamenti, kohtudes eurokomisjoni esindajatega ning visiteerides NATO peakorterit üritasid kasiinovastased juhtida tähelepanu, et paljudes uutes EL ja NATO liikmeriikides puudub tõsiselt võetav kontroll kasiinoärinduse ja hasartmänguturu üle, mis tähendab kasvavat rahapesu, muud kuritegevust ning võimalik, et isegi terroristliku tegevuse toetamist. Euroopa Liidul tuleks ära kasutada leiduvat positiivset kogemust, sest näiteks Eurroopa Liidus on riike, kus hasartmängud on riigi tugeva kontrolli all.

2007.aastal AS Turuuuringute poolt korraldatud küsitlused näitasid, et 76% Eesti ja 81% Tallinna elanikest on kasiinoäri piiramise poolt.