teisipäev, 29. aprill 2008

Tammsaare pargis toimus kasiinovastane meeleavaldus

29.aprillil 2008.a., kell 13.00 toimus Tallinna, Tammsaare pargis Eesti kasiinovastaste poolt korraldatud juba kokku neljas ja sel aastal esimene kasiinovastane meeleavaldus. Meeleavaldusel võtsid osa Tallinna linnavolikogu saadikud, kultuuri - ja avaliku elu tegelased. Sõna võttis tuntud ajaloolane, professor Juri Kuuskema, kunstnik Neeme Lall, Prantsuse Lütseumi direktor Lauri Leesi jt. Vaatamata sellele, et kasiinovastased tegid EV Rahandusministrile Ivari Padarile ettepaneku osaleda kasiinovastasel meeleavaldusel, kus ta saaks tutvustada uue hasartmänguseaduse loomise asjaolusid, ei ilmunud minister üritusele. Kasiinovastasel meeleavaldusel Tammsaare pargis osales ligi sadakond inimest.

Meeleavaldusel kõlasid hõiked: „Kasiinoäri tsiviliseeritud kontrolli alla!”, „Nõuame euroopaliku hasartmänguseadust!”, „Maha Eesti Olümpiakomitee president Mart Siimann, kes kasiinorahaga sõidab Pekingisse ja sülitab Tiibeti peale!”. Noored kasiinovastased jagasid rahvahulgale kasiinovastast materjali.

Meeleavaldusel tõdeti, et kasiinovastane liikumine on Eestis tõusuteel, seda toetavad nii vasakpoolsed kui parempoolsed, nii noored kui ka eakad, kõik inimesed olenemata rahvusest ning usust. Osalejate hulgas oli mitmete kristlike kogukondade esindajaid. Meeleavaldus esinesid kasiinovastase liikumisega ühinenud kultuuritegelased, kes laulsid ja tantsisid kasiinohulluse vastu.

Kasiinovastaste ja ühiskonna kriitilise surve all sünnib uus hasartmänguseadus. Samas on Riigikogusse jõudnud hasartmänguseaduse eelnõu praegune variant Euroopa üks tarbija-, kliendivaenulikumaid. Mitte kuskil mujal Euroopas ei nöörita tarbijaid selles vallas rohkem kui Eestis. Samas on kasiinovastased valmis koostööks valitsuse, riigikogu ning omavalitsuste esindajatega uue hasartmänguseaduse väljatöötamiseks, kuna see on esimene samm kasiinoäri piiramisel.

2007.aastal AS Turuuuringute poolt korraldatud küsitlused näitasid, et 76% Eesti ja 81% Tallinna elanikest on kasiinoäri piiramise poolt.

18.07.2007.a. toimus Tallinnas esimene kasiinovastane meeleavaldus Eestis ja Euroopa Liidus üldse. 16.10.2007.a. toimus Tallinnas, Lasnamäel teine suur kasiinovastaste meeleavaldus. 04.12.2007.a. toimus kasiinovastane meeleavaldus Mustamäe Linnaosa Valitsuse hoones oleva kasiino ees.