reede, 6. juuni 2008

Eesti Panga saladused.

Eesti Panga jaanuari ja märtsikuu K-Komandoga turvatud saadetised said reede keskpäeval selgituse, ehk Eesti Panga rahavedu tuli avalikuks. Viru keskuse katusel toimunud esitlusel näitas Eesti Panga president Andres Lipstok vabariigi 90. aastapäevale pühendatud uut 1-kroonist münti.

Münt on suuruse ja värvi poolest sarnane käibelolevaga ning kaalub samamoodi 5 grammi. Eesti Raadio teatel on kavas käibele lasta 20 miljonit münti, mis pärast matemaatilist tehet annab 20 000 000 tk x 0,005 kg = 100000 kg ehk 100 tonni metalli. 25. jaanuaril kirjeldas SL Õhtuleht kahe suure veokiga Eesti Panka saabunud saadetist ennekõik kõrvalseisjate asjatu ähvardamisena relvastatud politseinike poolt. Ajakirjanik nägi suurimat probleemi lastaialaste poole suunatud automaadi torudes, kuid mitte Eesti Panga poolt tekitatud vaikimismüüris. Samamoodi pole ametlikult üldsust teavitatud märtsi alguses toimunud väiksemate merekonteinerite sees toodust. Tänu blogidele ja pealtnägijale me sellest üldse teamegi, sest avalike suhete inimesed, kellel on isegi oma sekretär, pole vaevunud infot levitama.

Tekkib küsimus, et kui sellise stabiilsust mitteohustava ja ohutus küsimuses kui uue mündi käibele tulemine hoitakse Eesti Panga poolt infot kinni, siis millest tõsisest meile veel rääkimata jäetakse. Kuidas on näiteks Eesti pankade tegeliku finantsseisu ja võimaliku välismaalt tuleva kriisi ärahoidmisega? Kas sellest kuuleme ka äkki alles pankrotti läinud kommertspanga pressiteatest ja Eesti Pangal jääb üle ainult infot kinnitada ning tegevuslitsents lõpetada?

Kõik suured valed saavad alguse väikestest! Eesti Pangal on veel palju tõestada, et neid ümbritsev salastatuse loor on põhjendatud. Muidugi on võimalik, et seda saladuse loori on vaja eksistentsiks, sest paarisaja ametniku jaoks pole midagi tulevikku hävitavamat kuid paljastus, et tegelikult saaks samad funktsioonid täidetud näiteks kolmandiku inimestega. Kui transiidifirma Spacecom kavatseb koondada 89 töötajat ja Eesti Raudtee ka sellel aastal järjekordselt 200 inimest, siis äkki oleks aeg ka Estonia puiesteel osa saada majanduskasvu aeglustumisest kui kasutada poliitiliselt korrektset terminit. Tunnetada niiöelda Eesti majanduselu reaalsust.

SL Õhtuleht:
http://www.sloleht.ee/index.aspx?id=263737

Max Kaur Blog:
http://maxkaur.blogspot.com/2008/02/mis-toimub-hrra-lipstok.html