neljapäev, 10. september 2015

Meie kuninganna

Märkamatult ületaski kuninganna Elizabeth II oma esiema India keisrinna ja Briti kuninganna Victoria rekordi. Victoria valitsemisrekord aastast 1837 kuni surmani aastal 1901, mis tundus ületamatuna, ületati tõesti märkamatult ning Elizabeth II ei näita kustumise märke.  
Victoria saamine Inglismaa etteotsa oli dramaatiline, kuigi Inglismaal ei ole kunagi olnud traditsiooni, et monarh peab olema mees. Trooni pärib monarhi poja puudumisel lähim sugulusliin olenemata sellest, kas tegemist mehe ja naisega. Ja kuigi Victoria meesugulased olid elus ja terved ning ka neil olid järeltulijad, pälvis krooni Victoria kui monarhile lähim sugulane. Ka Elizabeth II pälvis krooni kui kuninga tütar, kuigi kuninga vendi ning nende meesjäreltulijaid oli küll ja küll.
Kuid et ta püsib troonil kauem kui Victoria? 1952. aastal oli seda raske uskuda. Täna aga juba rohkem, kuna Elizabeth II ema, kelle nimi oli samuti Elizabeth, elas 101 aastaseks. 
Pikad valitsemisajad on nii mõnegi Elizabeth II esiisa firmastiil. Elizabeth II esiisa on ka Eestimaa kuberner ja Tallinna kindralkuberner prints Peter August Friedrich, Holstein-Becki hertsog. Ta valitses 18. sajandil Eestit pea pool sajandit. Rohkem kui Ivan Käbin. Hämmastav, et Elizabeth II abiellus Kreeka ja Taani printsi Philipiga, kelle otsene meesliinis esiisa on samuti prints Peter August Friedrich, Holstein-Becki hertsog, Eestimaa kuberner ja Tallinna kindralkuberner ning prints Philip on juba 94 aastane!   Pole ime, et kuniganna tundis nii suurt huvi visiidi vastu Tallinnasse, kuigi nagu mäletame valutas kuningannal visiidi ajal tugevalt selg ning tal tuli pärast Eesti reisi minna operatsioonile. Aga näete uudishimu sai võitu, "Kolme õed" aknast sai siis vaadatud, mida see esiisa Peter August Friedrich siis valitses siin.
Eestimaad on valitsenud ka teised Briti kunigaperekonna sugulased, seega on ajalooline side meie vahel tugev. Andku jumal aastaid Elizabeth II, meie kuningannale!