neljapäev, 30. august 2012

Rahvarinne: Eestil on euroga vedanud


Kõvasti on juttu Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) ümber. Et, mida ja milleks. No loomulikult on see kõik seotud euroga. Kahjuks pole eriti palju tõsiselt võetavat infot ajalehtedes, miks meile seda eurot vaja on.
Käisin paar kuud tagasi seminaril, kus asja selgitas Rahvarinde liider. Rahvarinde liider, ekspeaminister ja - rahandusminister Ivars Godmanis on Edgar Savisaare vana tuttav ja sõber. Nüüd oli ta Tallinnas, kus selgitas, mis kasu Eesti eurost saab ning miks on ka Lätile vaja eurot.
Godmanis rääkis, et kui Läti pangad jälle praegu pankroti lähevad, peavad kahjud jälle kinni maksma Läti koristajad ja õpetajad oma taskust. Mingit abi Läti kuskilt ei saa. Eestil sellist muret enam ei ole. Nimelt astudes eurosse on Eesti pankadel abi vajaduse korral kohe tulemas, Eesti taga on Euroopa Keskpank ja teised eurotsooni institutsioonid. Nii lihtne see ongi. Euro, ESM jne on Eesti pangandussüsteemi stabiilsuse garant. Jah, ka meie maksame kuhugi midagi sisse. Tegelikult on aga Eestil suured kasud sees ja sellepärast me seda kõike teemegi.