teisipäev, 14. juuli 2009

Peapiiskop Põder palus Jumala õnnistust kasiinovastaste pühale üritusele

14.juulil 2009.a. kirjutas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Peapiiskop Andres Põder oma kirjas Eesti kasiinovastastele, et tänab kutse eest osaleda heategevuslik mälestusürituse, teise kasiinovastase aastapäeva tähistamisel 18. juulil, Tallinnas ning soovib Jumala õnnistust ja kordaminekut üritusele. Lisaks teatas Peapiiskop oma kirjas kasiinovastastele, et toetab kasiinoäri piiramist seadustega, mis aitaksid vähendada hasartmängusõltuvuse tekke riske. EELK esindaja on valmis osalema ka ümarlauas või töörühmas, mis koostöös psühholoogidega koostaks ettepaneku, kuidas vähendada hasartmängusõltuvust ühiskonnas.

Oleme südamest liigutatud Peapiiskopi tähelepanust ja õnnistusest. Teada on, et Kirik on üle sajandite tulnud appi seal, kus riigil süsteem lonkab.

18.juulil 2009.a., Tallinnas korraldatakse heategevuslik mälestusüritus kus tähistatakse teist kasiinovastast aastapäeva, mis on traditsiooniliselt pühendatud kõikidele hasartmängu ohvritele ja nende pereliikmetele, kes on kannatanud kasiinotragöödia läbi.

Kasiinovastaste päeva üritused toimuvad traditsiooniliselt Tallinnas nn. kasiinovastasel väljakul, Tartu mnt. ja Pronksi 19 tänava ristmikul, Stockmanni vastas, algusega kell 12.00. Samas kohas, kus 2007.aastal toimus eesti ühiskonnas ajalooline sündmus, esimene kasiinovastaste meeleavaldus Euroopa Liidus, kus tehti ettepanek kuulutada 18.juuli kasiinovastaseks päevaks.

Üritusele on ka tänavu kutsutud erinevate usukonfessiooni esindajad, linnavalitsuse ja linnavolikogu liikmed, kultuuri ja ühiskonna arvamusliidrid, kasiinosõltlaste ühingute esindajad,
s.h. Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik ja Viimse Aja Pühade Jeesuse Kristuse Kirik.

Teisel kasiinovastasel aastapäeval saab nurgakivi ka kasiinoohvrite sammas, mis on pühendatud kasiinovastasele võitlusele ning tuhandetele hasartmängude ohvritele ja nende pereliikmetele. Esmakordselt esitleti kasiinoohvrite samba ideed 18.juuli 2008.a. Sammas kavatsetakse esialgsete kavade kohaselt rajada Tallinnasse nn. kasiinovastaste väljakule Pronksi 19 ja Tartu mnt. ristmikule.

Ühiskonna ja kasiinovastaste surve all jõustus 2009. aastal uus hasartmänguseadus, mis piirab kasiinoäri Eestis. Eestis on täna ligi 150 kasiinot, neist 70 Tallinnas. Eestis on üle 50 000 kasiinosõltlase ning 80 000 aktiivset mängijat ja nende arv majanduskriisiajal kasvab. AS Turuuuringute ja Faktumi poolt korraldatud küsitlused näitasid, et üle 70% Eesti ja Tallinna elanikest on kasiinoäri piiramise poolt.