neljapäev, 2. juuli 2009

Eestis tähistatakse teist Kasiinovastast aastapäeva!

2.juulil 2009.a. registreerisid Eesti Kasiinovastased Tallinna Linnakantseleis meeleavalduse, millega tähistatakse teist kasiinovastast aastapäeva. Üritus toimub Tallinnas, 18.juulil 2009.aastal nn. kasiinovastasel väljakul, Tartu mnt. ja Pronksi 19 tänava ristmikul, Stockmanni vastas, algusega kell 12.00. Kasiinovastasel päeval meenutatakse traditsiooniliselt hasartmängude ohvreid. Sel aastal saab nurgakivi ka kasiinoohvrite sammas. Üritusele on kutsutud erinevate usukonfessiooni esindajad, linnavalitsuse ja linnavolikogu liikmed, kultuuri ja ühiskonna arvamusliidrid, kasiinosõltlaste ühingute esindajad.

22.juunil 2009.a. kuulutasid Eesti Kasiinovastased välja kasiinoohvrite samba ideekonkurssi. Kasiinoohvrite samba ideed esitleti esmakordselt 18.juuli 2008.a. Tallinnas toimunul kasiinovastase esimese aastapäeva tähistamisel. Kasiinoohvrite sammas oleks pühendatud kasiinovastasele võitlusele ning kasiinoohvrite mälestusele. Sammas kavatsetakse esialgsete kavade kohaselt rajada Tallinnasse nn. kasiinovastaste väljakule Pronksi 19 ja Tartu mnt. ristmikul, samasse kohta kus 2007.aastal toimus eesti ühiskonnas ajalooline sündmus, esimene kasiinovastaste meeleavaldus Euroopa Liidus, kus tehti ettepanek kuulutada 18.juuli kasiinovastaseks päevaks.

Tuntud eesti kunstnik Neeme Lall, kes esitas eelmisel kasiinovastasel aastapäeval kunstiteost „Kasiinoohvrid”, leidis: „See on hea mõte. Mis veel peaks võitlema elajalike kasiinoomanike diktatuuri vastu kui mitte kunst? Las koputab kasiinoohvrite mälestussammas iga päev jultunud kasiinoomanike ja ühiskonna südametunnistusele.“

Arvan, et Eesti ühiskonna tähtsamad hetked peavad olema raiutud kivvi ja valatud pronksi järeltulevate põlvede jaoks. Usun, et 18.juulil 2009 a. saab kasiinoohvrite sammas nurgakivi ja 18.juulil 2011.a. saab ta avatud.
Ühiskonna ja kasiinovastaste surve all jõustus 2009. aastal uus hasartmänguseadus, mis piirab kasiinoäri Eestis. Eestis on täna ligi 150 kasiinot, neist 70 Tallinnas. Eestis on üle 50 000 kasiinosõltlase ning 80 000 aktiivset mängijat ja nende arv majanduskriisiajal kasvab. AS Turuuuringute ja Faktumi poolt korraldatud küsitlused näitasid, et üle 70% Eesti ja Tallinna elanikest on kasiinoäri piiramise poolt.