kolmapäev, 9. juuli 2008

18.juuli on Eestis kasiinovastane päev!

Esimene kasiinodega seotud negatiivne signaal ilmus avalikkuse ette mitu aastat tagasi kui Kultuurkapitali hasartmängusõltlasest juht mängis kasiinos maha kaheksa miljonit krooni riigi raha. Siis arvas avalikkus, et tegemist on erakordse juhtumiga – kultuuriminister astus tagasi ja sõltlane pandi vangi. Täna võime me öelda, et hasartmängusõltlased on meie ümber ja varsti avastate te hasartmängureid oma sugulaste, sõprade, kolleegide, tuttavate ja naabrite hulgast, kes tulevad "hullu" pilguga järjekordselt raha laenama. See tähendab, et kasiinoepideemia hakkab võtma katastroofilisi mõõtmeid.

18.juulil toimub Tallinnas esimene kasiinovastase aastapäeva tähistamine, mis pühendatakse hasartmängude ohvritele, meenutamaks neid ja nende pereliikmeid. Esimene kasiinovastase aastapäeva tähistamine toimub 18.juuli kell 11.00 Tallinnas Pronksi ja Tartu mnt. nurgal, samas kus 2007. aastal toimus esimene kasiinovastane meeleavaldus Euroopa Liidus. Aasta tagasi tehti meeleavaldusel ettepanek kuulutada 18.juuli kasiinovastaseks päevaks. Mälestusüritusest on lubanud osa võtta ning esineda Eesti suurimate usuorganisatsioonide esindajad, et püha sõnaga meenutada ohvreid ja nende pereliikmeid. Kasiinoohvrite päeval on kutsutud oma sõna ütlema ka Eesti pearabi R. Shmuel Kot, Baltimaade moslemite kogukonna esindaja mufti Ali Harrasov, Oleviste kiriku pastor Ülo Niinemägi, Vene Õigeusu Moskva Patriarhaadi esindaja, Eesti Luteri Kiriku esindaja, Eesti Rooma-Katoliku kiriku esindaja, Eesti Kristlik Nelipühi Kiriku esindaja ja krishnaiitide esindaja Arne Lauri.

Tegelikult oli 18.juulil 2007 oluline ajalooline sündmus Eesti ühiskonnas – toimus esimene kasiinovastane meeleavaldus Euroopa Liidus, mille põhieesmärk oli ja on tekitada ühiskonnas kriitilist diskussiooni üha keerulisemaks muutuva probleemi üle, mille lahendusena nähakse riigi ja omavalitsuste poolt kasiinoäri kontrolli alla võtmist. Kui täna kasiinovastaste aktiivsus päästab kasvõi ühe Eesti pere kasiinotragöödiast, oleme õnnelikud, sest oleme õigel teel!

Erinevate erakondade esindajad, tuhanded inimesed ja ka massimeedia esindajad on leidnud, et hasartmängurlus ohustab meie ühiskonna turvalisust. Põhiprobleem on selles, et kasiinoepideemia, mis on tabanud täna Eestit, purustab ja hävitab ühiskonna intellektuaalset potentsiaali kiiremini kui mingi muu sõltuvus või haigus. Sellest tekib ühiskonna ja riigi julgeolekut ohustav nähtus, mille tagajärjel pääseb kontroll riigi ja ühiskonna üle kasiino omanike kätte, kes kasutavad selle saavutamiseks hasartmängusõltlasi, sõltuvaid poliitikuid, aga ka meediat.

Ka minu sõiduk sai kasiinovastase sümboolika. Ettepaneku kasiinovastase sümboolika tegemiseks minu BMW-le tegid aktiivsed kasiinovastased ja tuntud meediafirma DypoS, seoses kasiinovastase aastapäevaga.