esmaspäev, 4. veebruar 2008

Kasiinode võim Eestis


Kasiinode võim on Eestis viis korda suurem kui Euroopa Liidus keskmiselt, sest igast mängimisele kulutatud kroonist saavad kasiinod Eestis ligi 75 senti, mujal Euroopas keskmiselt 15 senti. Ligi viiekordne vahe selgub mullu Euroliidu mänguteenuste turu kohta tehtud uuringust. Uuringu koostas Šveitsis asuv võrdleva õiguse instituut (Instituit Suisse de Droit Compare). Eestis seevastu töötas uuringu läbiviimise ajal ligi 2000 mänguautomaati ning 75 mängulauda. Hetkel aga Eestis on ligi 200 kasiinot, mida opereeris 17 firmat ja kasiinode arv kasvab.
2004. aastal külastas Eestis kasiinosid üle 17 protsenti elanikkonnast ehk pea iga viies elanik. Iirimaal ja Küprosel on kasiinod täielikult keelatud ja mõnes riigis, nagu näiteks Rootsi ja Soome, on lubatud vaid üks operaatorfirma. Prantsusmaal, Saksamaal, Luksemburgis ja Poolas peavad mängupõrgud asuma selleks ette nähtud linnades või niinimetatud mängutsoonides. Lisaks nõutakse paljudes Euroopa kasiinodes klientidelt sissepääsutasu, nad peavad tuvastama oma isiku ning sageli lisandub meestele nõue kanda pintsakut. Kui Eestis peavad kasiinod ära andma 60 protsenti tuludest, siis näiteks Saksamaal võetakse neilt ära 92 protsenti. Soomes ja Rootsis võtab riik ära kogu kasiinode kasumi, mis jagatakse tervise- ja hoolekandeühingute vahel. Eurooplaste lemmik olevat uuringu järgi kasiinode asemel hoopis loterii, mis annab 45 protsenti mänguturu tulust.
Kasiinovastased loodavad, et 2008. aastal Valitsuses ja Riigikogus vastuvõetav hasartmänguseadus on tõsiseltvõetav. Eelkõige kasiinoäri tuleb seadusliku kontrolli alla võtta. See võiks olla tõsine samm, millega kasiinoäri levikut Eestis tuleks piirata ning muuta läbipaistvamaks ja turvalisemaks