teisipäev, 8. jaanuar 2008

Kasiinovastased pöördusid Eesti Kirikute Nõukogu poole


8. jaanuaril 2008.a., Eesti kasiinovastased pöördusid kirjaga Eesti Kirikute Nõukogu poole. Saadetud kirjas tõstetavad kasiinovastased esile asjaolu, et nii mõnigi Eesti tippkirikutegelane on seotud kasiinoäriga, seda ajal kui iga aus kodanik ja kristlane on huvitatud, et oleks võimalikult vähe kasiinosõltlasi ja hasartmängukohti. Kasiinovastased on valmis koostööks Eesti Kirikute Nõukoguga teades religioossete koguduste kriitiliselt suhtumist kasiinoärisse ja seda ümbritsevasse kriminogeensusesse.

Kasiinoäri teema on tõsine ja keeruline, paljud poliitikud ja ametnikud ei suuda alati olla usaldusväärseteks partneriteks meie liikumisele oma liigse korrumpeerumise ja muude huvide tõttu. Leiame, et just kirik on üle sajandite, ajal kui võim ei suutnud asju lahendada ja kontrollida, edukalt kaasrääkinud ning aidanud lahendada ühiskonna arengu keerdkäike. On teada, et kirik suhtub äärmisel kriitiliselt kasiinoärisse ja seda ümbritsevasse kriminogeensusesse. Eesti kasiinovastastele teeb tõsist muret asjaolu, et mõnigi Eesti tippkirikutegelane on seotud kasiinoäriga. Seda ajal kui iga aus kodanik ja kristlane on huvitatud, et oleks võimalikult vähe kasiinosõltlasi ja hasartmängukohti.

Seetõttu on eriti kahetsusväärne, et mitmed religioosete kogudustega afileeritud tegelased löövad kaasa kasiinoäri edendamisel või teevad aktiivsed koostööd kasiinodega. Loomulikult on iga inimese enda asi Eestis, mis seaduslikult lubatud tegevusalaga ta tegeleb. Ka igal koguduse liikmel on see vabadus. Samas ei saa normaalseks pidada, et kiriku juhtorganitesse saavad isikud, kes suurepäraselt teades, mida endast kujutab kasiinoäri Eestis, samas toetavad kasiinoäri, sellega kompromiteerides oma Kirikut. Viitame Riigikontrolli aktile, kus on kirjeldatud, mis toimub praegu meie kasiinodes, kus inimesed suisa röövitakse paljaks päise päeva ajal. Pole võimalik, et kirikumoraal kiidab sellises tegevuses osalemise heaks.

Me mäletame hästi neid juhtumid Eestis veel hiljutisest ajast, kus kirikutegelasi on süüdistatud kõlvatuses. Me väga palume, et sellist laadi asja enam ei kordu ning kirik tuleb ise enesepuhastusega toime. Usume, et kasiinovastane liikumine saab olla usaldusväärseks koostööpartneriks ja kaasmõtlejaks Eesti Kirikute Nõukogule, sest koos suudaksime kasiinonduse kurjuse vastu rohkem.

28. novembril 2007.a. oli Eesti kasiinovastastel au kohtuda Rooma - Katoliku Kiriku esindajaga Eestis ja Eesti Kirikute Nõukogu asepresidendiga piiskop Philippe Jourdan´iga tema residendis Kadriorus. Kohtumise motiiviks oli tutvustada Rooma paavsti esindajale kasiinovastaste liikumise eesmärke Eestis ning Euroopa Liidus, mis põhiosas langevad kokku ka kristliku maailmavaatega.

Eelmise aasta lõpus sai aasta kasiinoäri piiramise ja kontrolli alla võtmise ideest. Kasiinode vastu on vapralt välja astunud mitmed Eesti omavalitsused ning sealsed elanikud Seda on asunud toetama nii vasakpoolsed kui parempoolsed, nii noored kui ka eakad, käik inimesed olenemata rahvusest ning usust.