kolmapäev, 20. aprill 2022

Tallinna Linnavolikogu liige Toomas Uibo ja Maardu Linnavolikogu liige Nikolai Degtjarenko kohtusid Varssavi juhtkonnaga ja toimetasid Poola pealinna humanitaarabi

Maardu linnavolikogu liige ja valimisliidu «Maardu hääl» juht Nikolai Degtjarenko ja Tallinna linnavolikogu liige Toomas Uibo (Eesti 200) käisid Varssavis humanitaarvisiidil ning viisid põgenikele humanitaarabi. 

Eesti delegatsioon kohtus Varssavi linnanõukogu liikmetega, komisjonide esimeeste Mariusz Frankowski ja Aleksandra Śniegocka-Goździkiga, kellega arutati Poola kogemust põgenike vastuvõtmisel ja selle kogemuse kasutamise võimalusi Eesti omavalitsustes. Varssavi on edukalt toime tulnud olukorras, kus Poolas on suurim põgenike hulk Euroopas pärast teist maailmasõda.

«Tulime Varssavisse rahumissiooniga, et toetada sõjapõgenikke Ukrainast ja olla solidaarsed Poola rahvaga, kes on tulnud appi sunnitud ümberasujatele,» ütles Degtjarenko. Ta avaldas tänu ka eesti poliitikutele ja ettevõtjatele, kes aitasid kokku panna humanitaarlasti Ukraina põgenike vastuvõtukeskustesse Varssavis.

Tallinna linnavolikogu Eesti 200 fraktsiooni liige Toomas Uibo ütles, et poola rahva toetus hädasolijatele on näha igal tänavanurgal. «Sini-kollaseks värvunud sõbralik linn teeb kõik endast oleneva, et pakkuda sõjapõgenikele pelgupaika. Sõjapõgenikke ärakasutavat poliitikat siin ei tehta, empaatia ja ligimesearmastus võidutseb,» lausus Uibo. 

Eesti delegatsioon toimetas Poolasse 300 pakki iPharma vitamiine, mille annetas firma Repforce, ja muud vajalikku abi. Varssavi humanitaarvisiit sai teoks valimisliidu «Maardu hääl» ja Tallinna linnavolikogu fraktsiooni Eesti 200 ühistööle. Delegatsiooni kooseisus olid ka endine Riigikogu liige ja mitme ministri nõunik Aarne Veedla ning endine Tallinna Linnavolikogu liige, Tallinna linnapea nõunik, Mustvee ja Jõhvi linnapea, Maardu abilinnapea, hetkel Uhiskonna Arengu Instituudi juhatuse liige Max Kaur. 

Delegatsioon külastas põgenikekeskusi Poola pealinnas Varssavis, sealhulgas rahvusstaadionil, kus kolm nädalat tagasi käis ka USA president Joe Biden.

Postimees 19.04.2022