kolmapäev, 17. oktoober 2012

Pada sõimab katelt


Äsja lõppenud algatus pealekaebuse alusel poliitikas ilma teha on kindlasti õpetlik juhtum. See näitas ühte, et eesti ajakirjandus on absoluutselt manipuleeritav. Oli ju Meikari skandaali taga ilmselt Daniel Vaarik, mees kes sai tohutut raha, et läbisuruta Eesti Energia aktsiate avalik pakkumine. Mäletatavasti ei toetanud seda jaburust peale IRL mitte keegi. Seepärast see läbi ei läinudki. Kui Vaarik lahkus rahadega. Miks mitte ka plaanidega kätte maksta neile, kes tema teele ette jäid?
Vaatasin hoolikalt Silver Meikariga tehtuid intervjuusid eile, torkas silma et mitte ükski ajakirjanik ei teinud katsetki küsida Meikarilt ebameeldivaid küsimusi. Oli ju prokuratuur avalikustanud kahtlustuse lõpetamise määruse ja seal olid otsesed väited sees, mis näitasid Meikarit ikka päris halvas valguses. Eriti pani imestama sotsialisti Andres Anvelti kraaksumine. Meenub üks juhtum.
Evelyn Sepp rääkis mais Õhtulehele rahaskandaalist ning arvas, et "Meikari avaldatud skeem on erakondade tavaline praktika...". Ei oska seda kommenteerida, pole juures olnud. Aga see-eest kargas kohe välja Anvelti Andres, kes käratas Evelyn Sepale: "Kui on öelda, siis ütle. Kui ei ole öelda, siis ära tee ennast põnevaks." Millest selline nõrganärvilisus? Kui vanu uudiseid lugeda, siis torkab silma, et hirmunud sotsid ise tunnistasid, et ei välistada, et sotside paturegister avatakse. On ka põhjust. Nimelt viskas sotside esimees Sven Mikser valimiskampaania ajal parteikassase 9000 eurot! Toho tonti. Kindlasti oli see uudis. Ometi ükski ajakirjanik ei tõstatanud küsimust, kuivõrd realistlik stsenaarium see siis oli. Paljude teiste annetajate puhul teistest erakondadest on tõstatud kahtlusi, Mikseri puhul mitte. Sotside ootamatutele rahaallikatele jälile saada pole kuigi keeruline. Ossinovskite sajad tuhanded tundub olevat jäämäe veepeale osa. Lihtne googeldamine näitab, et näiteks meie esipaljastaja Äripäev ise nimetab Ossinovskeid miljardär Mordašovi ja transiidiärimehe, miljardär Filatovi kannupoisteks (Äripäev, 21.12.2006).
"Ennekõike toidab see eetilisi kõhklusi poliitikute usaldusväärsuse osas," ütleb Anvelt eile kellegi teise kohta. Enda silmas ta ju palki ei näe. Usaldus sotside vastu on aga ammu saanud sellise tagasilöögi, et ei aita ka Anvelti ja tema naise, kes eile Meikarit mesimagusalt intervjueeris, keerutamine.