pühapäev, 30. september 2012

Mis on arstide - miljonäride streigi taga?


Paljud kodanikud olid päris üllatunud meie arstide häbematuse üle pärast seda, kui Äripäev oli avalikustanud arstkonna miljonilised sissetulekud. Veel enam, ühe Järvamaa perearsti avameelsus jahmatas kõiki. Tuli välja, et tädi on perearstina Eestis kirjas ja võtab palka vastu, kuid tegelikult töötab hoopis Soomes. See kõik räägib üüratust ahnusest, Hippokratese vande murdmisest. Kuid kuidas ikkagi jätkus jultumust ühiskonnale näkku sülitada?
Nagu ikka on kõige selle taga poliitika. Odav poliitika , mis ei oles seotud ei eesti rahva ega eesti tervishoiuga.
Kes meil siin streigiõhutajad on? Õige. ResPublica juhtivad liikmed, endised ResPublica Riigikogu fraktsiooni liikmed Andres Kork ja Külvar Mand. Selge. Ilmselt kuulub idee survestada oma koalitsioonipartnerit, Reformierakonda libastreigiga, valitsuse liikmele Urmas Reinsalule, endisele Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehele. Eesmärke on mitu, kahjustada oma konkurenti valijate häältele Reformierakonda, samas pressida Reformierakonnalt välja võimalus mahaparseldada Eesti Energia jne.
Usun, et eesti ühiskonnal pole vaja toetada showd, kus buldogid vaiba all heitlevad. See on ehtne jama. Ühiskond peaks välja mõtlema, kuidas saada jagu ahnetest arstidest. Kas tõesti usute muinasjutte, et inimene on võimeline töötama kolme koha peal, kusjuures üks nendest töökohtadest asub Soomes? Minul on ettepanek. Lõpetame selle sotsialismi. Lõpetame selle, et arst usub, et koristaja ja pensionär peavad oma piskust veel midagi ära andma, et arstiproua saaks niisama päevad läbi kohvitada. Teeme nii, et edasipidi saab arst raha otse patsiendi käest. Oled hea arst , siis sul on kliente ja sa oled rikas. Usun, et kui avada see laegas, et arstil on võimalik teenida, kuid ta patsiente hästi teenindab, siis see otsekohe lõpetaks igasugused jutud arstide suurest töökoormusest. Kohe kaoks selline asi, et arst töötab kolmes haiglas. Ning otsekohe jääks ilma leivata tohutul hulgal inimesi, kes nimetavad end arstideks, aga kes seda pole. Muide, kindlasti tuleb lasta välismaa arste Eestisse. Konkurents, mis saabub väljamaalt, on veel üks kaval asi, mis praeguse segase seisu otsekohe selgeks teeks.