esmaspäev, 4. juuni 2012

Mustvee on Eesti Jeruusalemm

3.juuni 2012 a. külastas Tallinna Linnavolikogu liige ja Korrakaitsekomisjoni esimees Max Kaur kohalike linnavolikogu liikmete kutsel Mustveed, et osaleda Püha Kolmainsuse Ainuusu Kiriku 135. aastapäeval. Üritusel osales ansambel „Ortodox Singers“, tuntud dirigendi ja helilooja Valeri Petrovi juhtimisel. Kohal olid ka Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ja Riigikogu liige Aivar Kokk.
„Mustvee oma viie kirikuga on tegelikult meie Eesti Jeruusalemm. Unikaalne koht ning mitte ainult Eesti mõttes. Sellistest väikelinnadest saabki Eesti rahvas ja Euroopa Liit alguse. Peispisäärne pealinn Mustvee oma 500. aastase traditsioonidega on ajalooline mälestusmärk mineviku Eestist, mis ulatab käe tuleviku Eestile, " kiidab poliitik Max Kaur.
Kogudus tegutses Kirikus kuni 1957. aastani, nõukogude kompartei liidri Hruštšovi antireligioosne kampaania muutis kirikuhoone jahu- ja mööblilaoks. 1980. aastal sai hoone tagasi pühakoja funktsioonid baptistikoguduse käsutuses. 2004. aastal avati Kirik aga taas Õigeusu Kirikuna. Mustvee Halastuse ja Püha Kolmainsuse Ainuusu Kogudus on iseseisev õigeusukogudus, mis pole ei Konstantinoopoli ega ka Moskva patriarhaadi kanoonilises alluvuses, kujutades endast seeläbi ainulaadset nähtust Eesti religiooniloos.