kolmapäev, 7. detsember 2011

Lööge elamisloaga õhk puhtaks!


Tallinna linnavolikogu korrakaitsekomisjoni esimehena on mult küsitud, kuidas ma suhtun oma opositsioonis tegutsevate kolleegide elamislubade ärisse.
Esiteks. Nii Ameerikas kui ka Euroopas on tavaline praktika, et poliitikud lobeerivad elamislubade ja viisade andmist, näiteks diktatuuririikidest põgenenud dissidentidele, poliitvangidele, aga ka ärimeestele jne.
Teiseks. Ma ei näe midagi halba selles, et Eesti annab elamislubasid Venemaalt pärit isikutele. Kui need inimesed vastavad Eesti enda poolt kehtestatud tingimustele, siis on ju kõik korrektne.
On loomulikult ka piiranguid. Kurjategijatele elamislubasid ei tohi anda. Ei ole mõeldav elamislubade - või viisapesu. Kahjuks antud juhul nii siiski juhtus, et igasugused bandiidid on Eesti elamisloa siiski saanud. Kui ärgem visakem pesuveega ka last välja!
Rõhutan veelkord, kui elamisloa taotleja vastab Eesti enda poolt kehtestatud nõudmistele, siis pole oluline, kust see inimene on pärit, kas Venemaalt, Gruusiast, Indiast või Boliiviast.
Seepärast kutsun majandus-ja kommunikatsiooniministrit Juhan Partsi ning siseminister Ken-Marti Vaherit (fotol) avameelsusele ühiskonnaga.
Selge jutt sellest, mis seob neid ResPublica poliitikuid igasuguste Mintussovide ja Generalovitega, mis eesmärke silmas peeti kui nende inimestega asuti suhetesse, see lööks õhu klaarimaks ja ei sunniks ka Kaitsepolitseid uutele pingutustele.