esmaspäev, 2. august 2010

Jeltsini mantlipärija ahvipuur

Triumfiväljakul peeti kinni Boris Nemtsov, kes on tuntud kui endine Nizhni Novgorodi kuberner, endine Venemaa esimene asepeaminister ning kes päris kaua oli võimalik Jeltsini mantlipärija. Sellest viimasest aust jäi ta ilma, kuna eriteenitused lindistasid ta kõnesid, kus ta Jeltsinist halvasti rääkis. Ning mantlipärijaks sai hoopis Putin. Nemtsovi peab praegu ülal miljardär Potanin (Nornikkel), kes muide on ka endine Venemaa asepeaminister.
Nemtsovi jagas Triumfiväljakul oma raamatut "Putin. Lõpptulemus".Seekord siis oli tulemuseks "ahvipuur". Putin sai presidendiks, aga Nemtsov sai "ahvipuuri". Oleks see vaid üks häda. Nüüd selgub, et kõikidesse opositsiooni organisatsioonidesse, kus Nemtsov figureeris, on FSB sokutanud massiliselt agente. Põhiliselt tegelevad eriteenistuste poolt organisatsioonidesse sokutatud inimesed provokatsioonidega, püüdes nii Venemaa opositsioonijõududele varju heita.

Olen Nemtsoviga ka isiklikult kohtunud. Nimelt organiseerisin talle kord isikliku kohtumise Savisaarega. Ühel pühapäevasel hommikul võtsimegi ta vastu Tallinna linnavalitsuse neljandal korrusel. Epateeriv, emotsionaalne poliitik, kelle sõprade hulka kuulus ka Sadam Hussein, oli meie juures tund aega. Rääkis siiralt ja laialt ning oli millegiga tõesti sarnane Jeltsinile. Kuid samas ütleks, et ei imesta tema praeguse saatuse keerdkäigu üle.