kolmapäev, 9. juuni 2010

Laar ja Partsi tappev gaas

Uus heitlus Eesti energeetikas oli huviorbiidis jälle terve nädal. Vaevalt oli läbisaanud Juhan Partsi katse mahaparseldada Eesti Energiat, mille läbikukutamiseks teabeamet sokutas Eesti lehtesse informatsiooni, et Putin käskis Venemaa suurmonopolidel ja oligarhidel Balti riikides kõik kokkuosta, kui algas uus heitlus.

Kuna Tuha-Juhan Parts ütles, et müüb Eesti Energia järgmise valitsuse ajal maha maksku- mis -maksab, siis on selge, et juba nüüd püütakse Eesti Energiale tekitada eelisseisund turul, et tulevased suuromanikud saaksid maksimaalselt kasumit eesti rahva arvelt lüpsta.

Eriti naljaks oli Mart Laar avaldus, kes teatas et tema Vene gaasi ei karda, mille arvelt Eesti Energia oma monopoliseisundit soojatootjate turul tahab põlistada. Kuidas nii, just äsja oli Laar ju meeleheitlikult võidelnud vene gaasi eksportiva NordStreami vastu, millega pani Eesti rumalase olukorda?!

Loomulikult oli viimane ainult mäng, tegelikke huve dikteerib hoopis muu... See oli Laari majandusminister Toivo Jürgenson, kes Eesti Gaasi mahaparseldamisel pistis endale tasku priske paki aktsiad ettevõttest, mis nüüd kuulub Gazpromile! Loogiline, kui oled Eesti Gaasi-Gazpromi omanik, siis tahad et Eesti Energia ostaks gaasi just Eesti Gaasist. Ja et seda vene gaasi hästi palju ostetaks, selleks on vaja et poleks teisi soojatootjaid peale Eesti Energia.

Kõik see on läbinähtav. Välja arvatud Eesti ajakirjandusele. Eesti Gaasi ja Eesti Energia PR-rahad teevad ilmselt oma töö...

Kui sa meie ajakirjandusele seletad, et vene gaasi asemel saaks kasutada Eestis kohapealselt metsajääke, millega antakse tööd Eesti inimestele, siis teevad nad näo nagu nad ei saaks aru millest on jutt.

Aga usun, et see viimane argument lõpuks ometi võidab. Ma ei usu, et parempoolsed suudaksid nii tülli minna, et valitsus lõhki läheb. Ega hunt hunti murra. Kas aga ka eesti rahvas siit parema lahenduse saab, seda on ennustada veel vara.