esmaspäev, 4. august 2008

Eesti kunst kasiinodiktatuuri vastu !

Täna, 4. augustil 2008.a. pöördusid Eesti kasiinovastased kirjaga Eesti Kunstimuuseumi direktori pr. Marika Valgu poole ettepanekuga eksponeerida KUMU-s kunstnik Neeme Lalli kasiinoohvritele pühendatud maali, mille tuntud eesti kunstnik esitas esimesel kasiinovastase aastapäeva tähistamisel 18. juulil Tallinnas nn. kasiinovastasel väljakul, Pronksi ja Tartu mnt. nurgal. 2007. aastal toimus samas esimene kasiinovastane meeleavaldus Euroopa Liidus, kus aasta tagasi tehti ettepanek kuulutada 18. juuli kasiinovastaseks päevaks.

Siiralt usun, et protestikunst on õigustatud ja vajalik teatud konkreetsetes oludes. Mis siis veel kui mitte kunst suudab kasiinodiktatuuri vastu!

18. juuli 2008.a. Tallinnas toimus esimene kasiinovastase aastapäeva tähistamine, mis oli pühendatud hasartmängude ohvritele, meenutati kasiinoohvreid ja nende pereliikmeid. Mälestusüritusel võtsid osa ning esinesid, et püha sõnaga meenutada ohvreid ja nende pereliikmeid, pea kõikide Eesti suurimate usuorganisatsioonide esindajad. Kasiinoohvrite päeval võtsid sõna Eesti pearabi Shmuel Kot, Baltimaade moslemite kogukonna esindaja mufti Ali Harrasov, Oleviste kiriku evangelistlik pastor Ülo Niinemägi, Vene Õigeusu Moskva Patriarhaadi esindaja isa Aleksius.

Sõna võttis ka tuntud eesti kultuurielu - ja ühiskonnategelased. Eesti usukonfessioonide esindajad saatsid üheskoos taevase valge tuvi, mis peaks sümboliseerima lootust kasiinovõitluses. Noored kasiinovastased jagasid rahvahulgale kasiinovastast materjali.

Eestisse võib tulla ka kasiinoohvritele pühendatud sammas. Sammas kavatsetakse esialgselt rajada Tallinnasse nn. kasiinovastaste väljakule Pronksi 19 ja Tartu mnt. nurgal, kohta kus toimus esimene kasiinovastaste meeleavaldus Euroopa Liidus.

Ideekavandit esialgu ei ole, kuid kasiinovastased sooviksid horrorstiilis kunstiteost, kus kergesti äratuntav, hullunud kasiinoomanik ajab kirvega taga õnnetut kasiinoohvrit. Sellega oleks esile toodud ka tänaste Eesti kasiinoomanike varasem kuritegelik minevik, millest ühiskonda informeeritud pole.

Täna Eestis on ligi 200 kasiino, neist on ligi 100 Tallinnas. Eestis on üle 70 000 kasiinosõltlast ja nende arv majanduskriisi ajal kasvab. 2007. aastal AS Turuuuringute poolt korraldatud küsitlused näitasid, et 76% Eesti ja 81% Tallinna elanikest on kasiinoäri piiramise poolt.